Keiharde dromen
Kd·677 Verweven
Door:

Categorie: Drama / Roman
Geplaatst op 8 oktober 2016 | Bijgewerkt: 9 oktober 2016 om 09:19 uur.
Woorden: 2721 | Leestijd: circa 11 min.

Alleen voor ingelogde gebruikers. =)


24 reacties

 1. Ha! Dat is een duidelijk antwoord op mijn reactie op de volgende post 🙂

  Ik vraag me af of die storm nog van belang is/gaat zijn… het staat er vast niet voor niets.
  En voor wat betreft de Northumberland en de Shenandoah… ik vind heel veel schepen met deze namen terug, ben wel benieuwd welke Gabriëlle precies bedoelt. Er zijn vier USS Shenandoahs, een CSS Shenandoah en een schoener met die naam. Van de HMS Northumberland waren/zijn er zelfs acht!

  Fijn zo'n lange post!

 2. @Rapzel: 

  @LaVi:

  Ik kijk vol belangstelling uit naar je reactie op de volgende post — misschien kom ik dan ook te weten wat de vraag wordt, waarop deze post een duidelijk antwoord schijnt te zijn. 

  De storm… scherp opgemerkt  en nee, het staat er vast niet voor niets. 

  Wat betreft de Northumberland en de Shenandoah… scherp zijn op enig gegeven moment biedt wellicht geen garantie dat men ook scherp blijft. En dat komt uit mijn eigen ervaring…
  Blijf in het oog houden dat we hier met Gabi’s gedachtenstroom te maken hebben. Houd die goed in de gaten. Het is van belang om je als lezer af te vragen wat *zij* als de afbakening van "dat laatste" ziet… en wat het nut voor de lezer zou zijn van haar vervolggedachte als ze daarin op iets terug zou grijpen, wat niet benoemd zou zijn. 

  Lange post: ja, daar leek je onder de vorige post om te vragen. 

   

   :

  Leuke achtergrondinformatie bij het schrijven van deze post vind ik, dat er zowel een cinematografisch citaat als een literaire link als een referentie aan de muziekwereld in verweven is.
  De literaire link is overigens eerder in Kd naar voren gekomen.

 3. Ah, dank voor je reactie! Ik moest 'm vijf keer doorlezen voordat ik dat stukje over 'dat laatste' begreep, maar toen viel het kwartje 🙂 

  Ben al even op zoek geweest naar grote stormen in 1776, maar op de een of andere manier zijn stormen in het caribisch gebied veel beter gedocumenteerd – en tot veel verder terug in de tijd – dan stormen bij de Indische en Stille Oceaan. Maar goed, ik weet niet hoever dat effect waarover Gabi denkt kan reiken…

  Hm, het citaat, de link en de referentie die jij noemt weet ik nog niet te vinden… maar ja, ik ken wellicht ook nu juist niet die film, muziek en dat boek waar jij naar verwijst…

 4. De literaire link (die overigens op twee plaatsen in deze post en in twee posts in Kd opduikt) wordt anders mèt de naam van de auteur genoemd — één van de redenen dat dat van die storm in deze post staat. En dat van het kwartje maakt het nog leuker. 

  Het cinematografische citaat valt misschien niet op doordat het gewoon in de zin doorloopt — maar het importeert toch ècht een niet-Kd-ische naam in deze post, nog naast de naam van de auteur van het boek dat de literaire link biedt. =)

 5. Ooh, haha. Ik dacht dat die naam verwees naar een natuurkundige of weerexpert… gezien het onderwerp daar. Maar ik ga ze zo even Googlen. 

  Alleen zag ik geen link tussen de storm en het vallende kwartje: bij mij viel een kwartje waarmee ik meende dan Gabi haar 'laatste' helemaal niet verder 'uitdenkt' en ik dus niet weet wat ze daar bedacht heeft wat 'maar een verhaal' is.

 6. Wacht… betekent dit dat ik een bepaalde 'hint' heel veel jaren terug al die tijd verkeerd heb opgepakt? Ik raak nu wel heel erg in de war… nu heb ik nooit iets van deze Henry de Vere Stacpoole gelezen, dus ik weet niet naar welk boek en welk schip ze hier verwijst. Ik heb wel één boek van hem verfilmd gezien. Over die film hebben we het nog een keer gehad volgens mij… 
  Maar ik zie ook een ander boek genoemd, en die titel is eerder teruggekomen, ik meen zelfs dat jij toen een YouTube link plaatste. Maar dat kwam uit een opera, die ik net zo min ken als dit boek… 

 7. Goed, om te voorkomen dat we de weg helemaal kwijtraken in een neo-Babylonische spraakverwarring, even een breakdown.

  Stapje voor stapje. 

  In Kd·653 Buitenpost kan de oplettende lezer lezen, dat Gabriëlle het fameuze boek The Blue Lagoon van H. de Vere Stacpoole niet lang geleden gelezen heeft. Gezien haar voorkeur voor het Engels kan het de oorspronkelijke versie zijn geweest, maar ze citeert er een stukje uit, wat een flinke intimiteit met die roman uit 1908 veronderstelt — en een Nederlandse vertaling, al zou ze dat citaat ook zelf ad hoc vertaald kunnen hebben.

  Kd·Buitenpost speelt niet heel lang geleden in Kd-tijd: dat was toen het koninklijke gezelschap de wachtpost bij de diepte van Kol Bayilot even achter Irrcabit bezocht: nog dezelfde middag als die, welke we hier zo ongeveer ten einde zien lopen.

  Dat Gabi’s gedachten ook tijdens Kd·677 nog snel aan dat boek refereren is dus wel enigszins te onderbouwen. De literaire link aan De Vere Stacpooles observatie rond het effect van afgelegen stormen op lokale golfslag lijkt me niet heel vergezocht. Het is alleen niet de enige keer dat dat haar gedachten tijdens deze post overkomt.

  Tegen het einde van Kd·677 hier, gaan Gabriëlles gedachten in vogelvlucht langs een aantal associaties aan het oppervlak van de zee. Een aantal geschiedkundige voorvallen, maar ook enkele zaken die zich vanuit het perspectief van háár heden in Liliaño nog moeten gaan afspelen, schieten haar te binnen. De ondergang van de Titanic is een groot, wereldbekend gebeuren. De laatste uren van de Northumberland en het onbekende einde van de Shenandoah zijn, begrijpelijkerwijze, minder bekend. De aanzet van de *niet-uitgedachte* gedachte die direct daarop volgt — en die de realisatie bij Gabriëlle oproept dat haar gedachte niet meer klopt omdat die bepaalde associatie ‘maar een verhaal’ is, en de èchte zee daar dus nooit getuige van kan zijn, greep óók terug op het genoemde boek.

  De Northumberland en de Shenandoah, die haar laatste *uitgedachte* gedachte vormen, zul je echter niet tegenkomen in lijsten van schepen, die ooit de zeven zeeën bevaren hebben en heden ten dage misschien nog in de vaart zijn. Die beide zijn namelijk schepen uit De Vere Stacpooles prachtige roman — net zo, als de Pilkkakaia en de Lakkakaia alléén in Kd en de fantasie van schrijver en lezers ècht bestaan.

  Ik hoop, dat dit de boel opheldert voor jou.
  Waar jij mij kwijtraakt met je laatste reactie, is hiermee:

  Wacht… betekent dit dat ik een bepaalde 'hint' heel veel jaren terug al die tijd verkeerd heb opgepakt?

  Ik heb géén idee op welke hint jij doelt — en derhalve, hoe jij die opgepakt hebt. 

  En dit volgende stukje brengt een interessant vraagteken bij mij omhoog:

  Maar ik zie ook een ander boek genoemd, en die titel is eerder teruggekomen, ik meen zelfs dat jij toen een YouTube link plaatste. Maar dat kwam uit een opera, die ik net zo min ken als dit boek…

  Ik heb helaas geen idee waarop je hier doelt. 
  Kun je even zoeken voor me, waar ik die link plaatste en over welk boek / opera we het daar hadden? 

 8. Aha, dank voor de uitleg! De verwarring ligt vooral in het feit dat zowel Northumberland als Shenandoah bestaande namen van bestaande schepen zijn 🙂
  Ik heb 653 opgezocht, die was mij ontschoten. Maar we hebben het al een keer eerder over the Blue Lagoon gehad, Rapunzel vertelde toen dat ze die nog nooit gezien had. En dat is volgens mij langer geleden en die keer was bij mij blijven hangen.

  Enne, ik doel op de Parelvissers, volgens mij zijn die een keer naar voren gekomen. Dat is ook een titel van een boek van De Vere Stacpoole en de naam van een opera, en aangezien je het over een literaire link en een referentie aan de muziekwereld had, dacht ik dat dat het misschien was. Die Parelvissers… was dat niet in de zoektocht naar Liliaño?

 9. Zo. Ik heb vanmiddag het plattegrondje van Liliaño met de route van deze missie — en de eerdere terugkeer van Eliyna uit Hestri — eens fijn bijgewerkt naar aanleiding van de recente ontwikkelingen die tijdens het schrijven ontstonden. De oorspronkelijk voorgenomen route klopte niet meer, vanaf Irrcabit…

  Zit me nu te bedenken dat ik best eens een 3D-model van Liliaño zou kunnen maken. Zou mooie illustraties kunnen opleveren… 

 10. Om heel eerlijk te zijn vraag ik me wel een beetje af waarom iedereen ineens helemaal in de ban lijkt van het feit dat de namen door de tijd heen veranderd zijn…Volgens mij is het toch wel een fenomeen dat veel vaker voorkomt. Gabriëlle geeft hier de aanzet voor het gesprek, maar in Nederland zijn er toch ook genoeg van die voorbeelden, waarvan Gabriëlle er ongetwijfeld toch ook wel een paar moet kennen? 

  jonkies  -> zijn 't hondjes? 

 11. Een vluchtig lijstje van mijn kant:

  #iedereen:
  Gabriëlle: vormt de aanzet
  Toenak: reageert
  Eliyna: komt met een voorstel om het uit te gaan zoeken
  Tirashya en Tesayo: juichen dat toe
  Ferdec en Honi: kijken niet-begrijpend toe
  Toenak: stelt voor om het uit te gaan zoeken in het bijzijn van heer Ashtroc
  Silvaeo: vindt dat een goed plan.

  Dus: als alleen de enthousiastelingen meetellen, kom ik al tot 6! Dat vind ik een behoorlijk aantal.


Geef een reactie