Keiharde dromen
Kd·711 Impromptu
Door:

Categorie: Drama / Roman
Geplaatst op 11 juni 2017 | Bijgewerkt: 13 juni 2017 om 09:30 uur.
Woorden: 1162 | Leestijd: circa 5 min.

Alleen voor ingelogde gebruikers. =)


6 reacties

 1. Spannende, interessante post! Wel een paar inhoudelijke vragen van mijn kant.

  "Voor Nimaca was het een koud kunstje om van een aantal pantserplaten in haar schelp het soortelijk gewicht ten opzichte van het omringende water te reguleren. In feite gebeurde dit bij alle waterlingen voortdurend, om bewegingloos op dezelfde diepte te kunnen blijven zweven." -> Cool! Jammer dat ze niet weet hoe dat werkt… had ik graag willen weten. Maar begrijp ik dus goed dat haar pantserplaten van soortelijk gewicht kunnen veranderen? Ik ben ontzettend slecht in schei- en natuurkunde, weet al half niet meer wat soortelijk gewicht was, maar had mij de pantserplaten eigenlijk altijd (komt vast door hun naam) als een soort van vaste, harde dingen voorgesteld. Ik kan me van maar weinig zaken voorstellen dat ze hun eigen soortelijk gewicht veranderen kunnen, dus ik hoop dat we er later nog eens wat over leren! Klinkt heel interessant in ieder geval!

  "het eraan ten grondslag liggende scheikundige principe van wat wij elektrolyse noemen." -> Wie zijn 'wij'??? Volgens mij heb je die stijlvorm nog niet eerder gebruikt. Zou 'luchtingen' in plaats van 'wij' niet beter zijn? Nu lijk je ineens een alwetende verteller te zijn en volgens mij komt dat verder niet (veel) voor in dit verhaal…

  En bedankt voor het voorbeeld van de ballon onder water, dat maakt het voor mij duidelijk wat er daar gebeurt. Als ik het goed begrijp gaat ze nu zo snel dat een eventuele achtervolger of achtervolgers alleen met gesloten schelp haar bij zou kunnen houden, maar dat ze dan dus allebei niet weten waar ze precies zijn ten opzichte van de ander? Best een risicovolle methode… zowel voor vluchter als voor achtervolger!

 2. Hoe het werkt… Wanneer een onderzeeër ballast uitstoot, wordt de gehele constructie anders van totaal soortelijk gewicht ten opzichte van het water. Het gaat om *totaal* en *relatief*.

  Wat betreft de alwetende verteller: die ben ik continu in Kd, alleen — nee, je hebt gelijk: deze verschijningsvorm daarvan is niet gebruikelijk in Kd. Ik heb het aangepast, bedankt voor de opmerkzaamheid! 

  Dan de ballon onder water: feitelijk is dat ook *precies* wat er hier gebeurt, in het licht van “hoe het werkt”.

  Of het risicovol is? Dat hangt ervan af op welke manier je dat bedoelt, maar… we zullen zien!

   


Geef een reactie