Keiharde dromen
Kd·723 Escalatie
Door:

Categorie: Drama / Roman
Geplaatst op 7 oktober 2017 | Bijgewerkt: 3 juni 2018 om 14:26 uur.
Woorden: 1370 | Leestijd: circa 6 min.

Alleen voor ingelogde gebruikers. =)


10 reacties

 1. Hm, jammer dat het woord 'klokkenstoel' niet vaker voorkomt, want zo kan ik niet zien of we weten wie er daar verstopt zit. Ik heb nog wel even naar 'gong' gezocht maar dat hielp me ook (nog) niet verder. Of is het die man aan wie Silon de codes ontfutselt heeft zoals er wordt vermoed?

  Ik had wel even zoiets van: oh ja, Troks, die was er ook nog. Nog even gezocht op die oranje lumi: ik vermoed dat dat Thesiyna is (daar is ook een groene van) maar die zou hij dan toch wel herkennen??
  Ook vroeg ik me af: als je je lumi dooft in een donkere ruimte, dan val je daar minder op. Maar als je je lumi dooft op een plek waarvan eerder wordt gezegd dat het een kleurrijk geheel is (ben de exacte bewoordingen alweer kwijt, maar kwam het tegen op zoek naar die oranje waterling(e)), val je dan niet juist op? En hebben waterlingen niet dusdanige kenmerken dat ze ook zonder lumi wel te herkennen zijn, zeker als er voldoende licht om hen heen is? 

  Kortom: een hoop vragen erbij. Wel weer een mooie, spannende post, gauw verder maar weer! Eens zien hoe het afloopt met het al dan niet verstekeling zijn… Nimaca was dat ongewenst, Troks wil dat dus gewenst zijn… en dan wel bij waterlingen die geloven in waar hij niet in geloven wil… maar dat weet hij nog niet!

 2. Quote( LaVi )

  Ik had wel even zoiets van: oh ja, Troks, die was er ook nog. Nog even gezocht op die oranje lumi: ik vermoed dat dat Thesiyna is (daar is ook een groene van) maar die zou hij dan toch wel herkennen??

  Waarom dat? 

  Quote( LaVi )

  Ook vroeg ik me af: als je je lumi dooft in een donkere ruimte, dan val je daar minder op. Maar als je je lumi dooft op een plek waarvan eerder wordt gezegd dat het een kleurrijk geheel is (ben de exacte bewoordingen alweer kwijt, maar kwam het tegen op zoek naar die oranje waterling(e)), val je dan niet juist op?

  Dat zou bèst eens kunnen. In Kd·707 Autonoom ging ik even op die materie in.

  Alleen… hoe heeft je vraag met deze scène te maken? 

  Quote( LaVi )

  En hebben waterlingen niet dusdanige kenmerken dat ze ook zonder lumi wel te herkennen zijn, zeker als er voldoende licht om hen heen is?

  Het antwoord op die vraag mag je uit Kd·368 Spiegelbeeld distilleren. 

  Quote( LaVi )

  … het al dan niet verstekeling zijn… Nimaca was dat ongewenst, Troks wil dat dus gewenst zijn…

  O ja? Vanwaar die conclusie?  

 3. # herkennen: dat maakte ik hieruit op: 'gaf haar boodschap een addressering die Troks méér vertelde dan hij al begrepen had: „THESIYNA—ah'. Dat zou hem – zo dacht ik – níet meer vertellen als hij Thesiyna niet kende. En Silon, die direct onder heer Troks werkt, kende Thesiyna ook, toen ze het over haar hadden wist hij meteen dat hij het over die oranje had (want die groene zwom daar). Vandaar dat ik vermoedde dat Thesiyna wellicht een "illustere" naam was 😉 en in ieder geval dus bekend bij Troks

  # materie: Troks dooft zijn lumi omdat hij niet herkend wil worden, toch? In de mensenmassa. Zo komt het in ieder geval op mij over. Hij wil graag weten wat er daar vooraan gebeurt en niet dat ze hem meteen herkennen. En als hij ontdekt wat er gebeurd is, houdt hij zijn lumi gedoofd om zo snel mogelijk ongezien te kunnen verdwijnen. Maar ik vroeg me dus af in hoeverre dat niet juist opvallend zou zijn, tussen zo'n grote groep die allemaal hun lumi wel aan hebben. Net zoals ik nogal opviel toen ik in mijn eentje aankwam op het vliegveld van Ghana, of ik nu wilde opvallen of niet, tussen al die donkere gezichten. Of iemand die niet wil opvallen en daarom een grijze regenjas aantrekt en zich vervolgens mengt tussen het publiek op een feest met Hawaï-thema.

  #spiegelbeeld: oh, bedankt voor de link. Ja, ze lijken op elkaar, moeder en dochter. Maar Tirashiya vraagt zich dus af

  # conclusie: het lijkt erop dat Troks stiekem mee gaat reizen in die catrissa. Of: dat hij zich in ieder geval verstoppen wil, maar hij weet nog niet dat de catrissa gebruikt gaat worden. Maar of dat werkelijk zo zal gaan, moet de tijd ons leren 😉 Hij is in ieder geval op zoek naar een verstopplek, dus hij denkt niet voor niets aan dat vaartuig en die plek. 

   

 4. Quote( LaVi )

  Dat zou hem – zo dacht ik – níet meer vertellen als hij Thesiyna niet kende.

  Interessante gedachtegang, maar de werkelijkheid is een klein beetje anders. Het is goed om rekening te houden met de maatschappelijke positie van Troks, de agitatie van het moment en de vraag of hij Thesiyna persoonlijk kent — of dat *haar naam* bij hem sinds een bepaald moment op de afgelopen dag in Kd-tijd ‘illuster’ (lees: ‘berucht’) is… 

  Quote( LaVi )

  Maar ik vroeg me dus af in hoeverre dat niet juist opvallend zou zijn, tussen zo'n grote groep die allemaal hun lumi wel aan hebben.

  Ah… op die manier. Ja, daar heb je een punt. Eerder had ik daar wèl rekening mee gehouden; was het zelfs een cliffhanger.

  Ik zal een kleine aanpassing in deze post doen om dat effect tegen te gaan.  

  Quote( Kd·723 )

  Verstaanbaar was de stem, ergens vooraan, nog niet — dus doofde Troks zijn luminescentie en zwom hij langzaam verder naar voren, tussen de arbeiders die het dichtst bij de bodem zweefden.

  =)

  Quote( LaVi )

  Of: dat hij zich in ieder geval verstoppen wil, maar hij weet nog niet dat de catrissa gebruikt gaat worden.

  Kijk. *Dat* is voor nú de juiste conclusie.  

  Quote( LaVi )

  Hm, jammer dat het woord 'klokkenstoel' niet vaker voorkomt, want zo kan ik niet zien of we weten wie er daar verstopt zit.

  De klokkenstoel staat midden op het centrale plein van Trifay. Dat zou terug te vinden moeten zijn. 

  Quote( LaVi )

  En Silon, die direct onder heer Troks werkt, kende Thesiyna ook, toen ze het over haar hadden wist hij meteen dat hij het over die oranje had (want die groene zwom daar).

  Ik vermoed dat je hier niet Silon, maar Cortec bedoelt.  

  Quote( Kd·710 )

  „Welke Thesiyna?” vroeg één van hen. Blijkbaar zwommen er daar meer van rond in Trifay.
  „De orànje natuurlijk,” snauwde Cortec vol afkeer. „De groene zwemt immers dáár!?” wees hij naar een hoek van de productiehal, waar één bepaalde waterlinge plotseling vol in het middelpunt van de aandacht zweefde.
  „O ja,” ontdekte haar ploeggenoot snugger.

 5. “Troks — geel van gloed, zelfzuchtig van nature en resident van Trifay —“ glimlachwaardig begin van deze post 🙂

   

  Stemversterking: check, maar die gong in z’n oorspronkelijke gebruiksbedoeling, zal wel meer trilling dan “geluid” zijn onder water, niet (al is geluid trilling)? Of heb ik zo’n zelfde soort vraag al ooit eens eerder gesteld?


Geef een reactie