Keiharde dromen
Kd·738 Plichtsgetrouw
Door:

Categorie: Drama / Roman
Geplaatst op 11 februari 2018 | Bijgewerkt: 11 februari 2018 om 12:47 uur.
Woorden: 890 | Leestijd: circa 4 min.

Alleen voor ingelogde gebruikers. =)


31 reacties

 1. Stoffige salonheld: hihi 🙂

  Een ander deel bleek reeds voor een andere missie geselecteerd te zijn, maar daar wilde niemand iets over loslaten.

  Toevallig iets met het aftelmechanisme te maken…?

   

  De dode Waterling en de halfbinnenhangende Waterling kunnen natuurlijk ook van de aanvallende partij zijn…

   

  Heel vreemd.

  😀

  De grootste van alle snelzwevers en transporteurs, aangedreven door zes waterlingen…had je die niet al een andere naam gegeven of vergips ik me daar nou…?

 2. Net even proberen op te zoeken, in Kd.-post 680 worden er in ieder geval heel veel genoemd, maar niet die grootste van alle snelzwevers en transporteurs die ik bedoelde 😀

  Nu geen tijd meer om verder te speuren…, later wellicht nog, tenzij jij me zo antwoord kunt geven, Quizzy 😉

 3. Ha! Dat was dan een rake ingeving van mij! En aangezien Cadosh ermee komt en hij hiervoor in het leger zat, zou ik wel neigen naar een legervoertuig. Een soort van tank, haha.

 4. #rake ingeving: ja, die uitgangen wel, ja.

  De uitgangen voor voertuignamen die inmiddels in Kd genoemd zijn, zijn alle drie vrij eenvoudig op hun functie te controleren.

  Als jullie al aan het terugspeuren waren, zou dat opgevallen kunnen zijn… 

 5. Daar hoop ik vanavond meer tijd voor te hebben. We hebben natuurlijk de Hyalin en we hebben de koninklijke schepen. Dan zijn er nog de vrachtschepen, maar die moet ik nog opzoeken. Later vanavond…

 6. Snel reactie!  

  …maar je hebt intussen twee niet in het verhaal genoemde categorieën aangemaakt en één nog niet genoemd. 

  Maar Kd·680 is wel een nuttige post, wat dit onderwerp betreft.

  Ik blijf het interessant vinden hoe jullie onder verhaalposts regelmatig op dingen doorgaan die in mijn beleving volledig randonderwerpen zijn… terwijl belangrijke vragen, hints en onderwerpen met rust gelaten worden.

  Hoe dan ook… we komen er wel.

 7. Tja, deze post heeft even een wat hoger actiegehalte dan wat je van Kd gewend bent. Dus daar kan ik me wel iets bij voorstellen…

  Maar: wat snap je niet aan deze post? Misschien kan ik een beetje verduidelijken, waar nodig?

  En misschien heb ik wel teveel actie en tijd in één post proberen te stoppen?

  Trouwens, de functie van de Makkirri wordt in de bovenstaande verhaalpost genoemd… =)

 8. Zo, eindelijk rust. 

  Ik denk dat het actiegehalte niet het probleem is. Dat hebben we de laatste tijd wel vaker gehad, toch? Zoals met Silon: genoeg actie lijkt me! Maar dat was allemaal met/omtrent één figuur en daardoor goed te volgen. Hier worden veel verschillende waterlingen en groepen benoemd. Ik denk dat dat voor mij het lastiger maakt. Vooral na aankomst van Lersac wordt het ietwat ingewikkeld. Neem nu Cadosh. Hij roept: 'Alle militairen!' Ehm… hoeveel zijn er daar dan, in de ingang van de grot bij de Paleisrots? Ik verwacht er daar een paar op wacht, maar dit klinkt alsof hij een heel regiment klaar heeft staan. Immers, hij hoeft alleen maar te roepen…
  Verder is er een 'flinke groep waterlingen' waaronder Cadosh en Clivax. Maar wat is een flinke groep? Ik denk daarbij aan een man of dertig. Het is nog geen meute of waterlingenmassa. Maar misschien zijn het er al wel vijftig? Het zou mij denk ik helpen als je hier in tientallen rekent, dus bijvoorbeeld 'een twintigtal' of een 'waterling of veertig' of zo. Dat is wellicht een detail dat jij niet interessant vindt, maar mij helpt het wel bij de beeldvorming.

  Dan die Makkirri, die voor mij even helemaal uit de lucht komt vallen. Ik kan me niet herinneren dat hij eerder is genoemd, of dat Cadosh hem aan heeft zien komen. Maar goed, als ik teruglees dan is een flink deel van de aanlegplaatsen gevuld (geweest). Kan zijn dat hij het daar gezien heeft. Maar voor mij komt het uit de lucht vallen en dan ben ik even uit het verhaal. Want van wie is die Makkirri dan dat hij er zo snel over beschikken kan?
  Ze zijn hier bij de ingang van de grotopening in de Paleisrots. Ik heb even teruggekeken maar zie niet zo snel op schetsen of dat hetzelfde is, of dicht is bij, de aanlegplaats voor catrissai en kalissai (ja, dát onderscheid is mij inmiddels wel duidelijk). Die was ten zuiden van de openwaterzaal. Die moet wel dichtbij liggen dan denk ik, omdat daar waterlingen lagen te slapen die wakker geworden zijn. Dus dat zou verklaren waarom hij daar zo dicht in de buurt was. 
  De vrijwilligers komen dus uit de openwaterzaal. Daar moet ik dus ook even over nadenkekn… was dat vlak voor de grot zelf? Het zijn dus waterlingen die nog niet de grot van de bollen zijn ingegaan? Waarom dan niet? Die vragen komen ook bij me op tijdens het lezen. Even later lees ik dat het wachtenden zijn. Maar waarop? Mag er 's nachts niemand naar binnen? Of mogen ze niet (meer) naar buiten? Heb ik gemist dat er een tijdelijke stop is, of is dat gewoon al weer even geleden dat we dat gelezen hebben? 
  Dan de groep militairen die al een missie had/heeft. Hier raakte ik ook in de war. Ze wilden er niets over loslaten? Hoezo? Heeft Lersac hen daar dan om gevraagd? En wat weet Lersac van Trifay dat hij vermoedt dat er militairen naar Trifay moeten gaan? Hij is toch al die tijd bij de tijdsindicatie geweest? Oh nee, dat is hij niet, als ik teruglees dan is hij eerder bij die aanlegsteiger geweest. En dus ook bij de ingang?
  En er zijn ook nog Trifayanen mee vanuit de kalissa waar Heer Troks in zat. Eh… met Troks waren toch 'vrije Hestrianen' mee gekomen? Even teruggelezen: nee, ook inwoners van Trifay, die teruggegaan waren, waaronder die moeder van die ene jonge waterling. 
  Zo zie je mijn verwarring ontstaan 🙂 
  Het lijkt alsof je in een paar zinnen heel veel informatie wil geven, waardoor ik niet ontspannen doorlees maar per zin opnieuw moet gaan denken en er dan 'uit' ben. 

  Snap je mijn probleem een beetje?
   

 9. O ja. Qua categorieën: ik heb ontdekt dat er catrissai zijn (snelzwevers) met -aia als uitgang en kalissai (transporteurs) met -irri als uitgang. Dan heb je nog de Hyalin… zou die nog ergens onder vallen dan? De snelzwevers zijn overigens dus kennelijk meer bedoeld om personen te transporteren, daar waar de transporteurs meer voor het vervoer van goederen bedoeld zijn. Zo vat ik het nu op. 

 10. So far so good — met die toevoeging dat de juiste uitgangen de -k- meenemen: -kaia en -kirri (zie ook Kd·680, waar de laatste letterlijk genoemd wordt).

  En: ja, de -lin. Inderdaad is dat een aparte categorie. 

  Ik hoop zo gauw mogelijk op je bovenstaande lange reactie te kunnen antwoorden. 

 11. Quote( LaVi )

  Zo, eindelijk rust. 

  Dat is herkenbaar, haha! 

  Quote( LaVi )

  Ik denk dat het actiegehalte niet het probleem is. Dat hebben we de laatste tijd wel vaker gehad, toch? Zoals met Silon: genoeg actie lijkt me! Maar dat was allemaal met/omtrent één figuur en daardoor goed te volgen. Hier worden veel verschillende waterlingen en groepen benoemd. Ik denk dat dat voor mij het lastiger maakt.

  Daar kan ik me iets bij voorstellen, ja… Het zijn alleen allemaal groepen die al eerder in het verhaal zijn voorgekomen of benoemd. In mijn beleving zou het aan de snelheid trekken (euhm, ja dit typt de schrijver van Kd) als ik dan al die groepen weer ga uitleggen… Daarbij kan ik moeilijk inschatten of het ‘lastiger’ aan jouw kant komt door de tijd die er intussen verstreken is sinds de groep wachtende waterlingen in de openwaterzaal uitgelegd en aan de orde geweest is — ik bedoel: zou het ook een lastige post zijn als je ineens het hele Kd achter elkaar zou hebben gelezen? 

  Quote( LaVi )

  Vooral na aankomst van Lersac wordt het ietwat ingewikkeld.

   

  Oooh, dàn pas!? Dat is pas in de allereerste zin! 

  Quote( LaVi )

  Neem nu Cadosh. Hij roept: 'Alle militairen!' Ehm… hoeveel zijn er daar dan, in de ingang van de grot bij de Paleisrots? Ik verwacht er daar een paar op wacht, …

  Klopt: Amarac en Martoc.  Kd·726.

  Quote( LaVi )

  …maar dit klinkt alsof hij een heel regiment klaar heeft staan. Immers, hij hoeft alleen maar te roepen…

  Ook dat klopt.  Kd·738: « Een deel van de militairen die over deze wachtenden de wacht hadden gehouden, had zich bij hen aangesloten. »

  Die groep spreekt Cadosh hier aan.

  Maar je verwarring hier komt door de verkeerde interpretatie van de plaats waar dit plaatsvindt: opnieuw Kd·738, en let hier vooral even op de gebruikte voorzetsels: « Tegen de tijd dat Lersac bij de grotopening in de Paleisrots werd afgeleverd hadden Trikticlic, Ittillikki en Irritikki, die vooruit gezwommen waren, al een flinke groep waterlingen boven het podium weten te verzamelen. »

  Daar vindt de actie plaats, niet in de grotopening.

  Quote( LaVi )

  Verder is er een 'flinke groep waterlingen' waaronder Cadosh en Clivax. Maar wat is een flinke groep? Ik denk daarbij aan een man of dertig. Het is nog geen meute of waterlingenmassa. Maar misschien zijn het er al wel vijftig? Het zou mij denk ik helpen als je hier in tientallen rekent, dus bijvoorbeeld 'een twintigtal' of een 'waterling of veertig' of zo. Dat is wellicht een detail dat jij niet interessant vindt, maar mij helpt het wel bij de beeldvorming.

  Tja. Je beeldvorming is hier helemaal correct — en aangezien ik inline geen getal noem, ga ik er waarschijnlijk vanuit dat de lezer zelf in staat is om een passend beeld bij de omschrijving te vormen. Kwestie van voorkeur, misschien, maar… blijkbaar is het niet belangrijk om het precieze aantal vast te stellen — en in de haast van het moment kan ik geen reden voor Lersac (geagiteerd als hij is) vinden om de groep precies te gaan tellen…

  Hij wil actie zien! 

  Quote( LaVi )

  Dan die Makkirri, die voor mij even helemaal uit de lucht komt vallen.

  Ja, ik heb beeld.    

  Quote( LaVi )

  Ik kan me niet herinneren dat hij eerder is genoemd, …

  Dat heb je dan goed onthouden! 

  Quote( LaVi )

  …of dat Cadosh hem aan heeft zien komen.

  Aangezien we hier in Lersacs perspectief meekijken, weet ik dat ook niet, dus dat zul je je nooit kùnnen herinneren… 

  Quote( LaVi )

  Maar goed, als ik teruglees dan is een flink deel van de aanlegplaatsen gevuld (geweest). Kan zijn dat hij het daar gezien heeft. Maar voor mij komt het uit de lucht vallen en dan ben ik even uit het verhaal. Want van wie is die Makkirri dan dat hij er zo snel over beschikken kan?

  Een voorbeeld. Je neemt een verhaal, waarin een familie op het punt staat om naar oma te gaan.
  Eén van de kinderen vraagt: „Gaan we met de trein?”
  Pappa antwoordt: „Nee, we gaan met de auto.”

  Verwacht je nu werkelijk van de schrijver dat hij gaat uitleggen dat pappa een auto heeft, wat voor één dat dan is met welke eigenschappen en hoe die in zijn bezit is gekomen, en wat hem de bevoegdheid geeft om over die auto te kunnen beschikken?

  Lijkt mij een beetje overbodige informatie…

  Zeker: er is best wel het één en ander over alle snelzwevers en transporteurs te vertellen. Dat heb ik ook wel paraat en hier en daar (waar relevant) al in het verhaal laten doorschemeren. Ook in deze post lees je wat informatie over de Makkirri. Maar het belangrijkste is de actie — informatie komt slechts als sfeerzetting en verdere uitleg wanneer het van directe toepassing is. Blijkbaar is Lersac gewend aan de mogelijkheid dat Cadosh kan beschikken over de Makkirri. Het Veld van Clachidec is de plek bij uitstek waar die aangemeerd ligt — we weten dat hij niet in het catrissum aanwezig was, dan zou Tesayo er zeker een opmerking over gemaakt hebben…

  …toen ze daar waren in  Kd·611.

  Quote( LaVi )

  Ze zijn hier bij de ingang van de grotopening in de Paleisrots. Ik heb even teruggekeken maar zie niet zo snel op schetsen of dat hetzelfde is, of dicht is bij, de aanlegplaats voor catrissai en kalissai (ja, dát onderscheid is mij inmiddels wel duidelijk). Die was ten zuiden van de openwaterzaal. Die moet wel dichtbij liggen dan denk ik, omdat daar waterlingen lagen te slapen die wakker geworden zijn. Dus dat zou verklaren waarom hij daar zo dicht in de buurt was. 

  O kijk: zelf al opgelost! 

  Quote( LaVi )

  De vrijwilligers komen dus uit de openwaterzaal. Daar moet ik dus ook even over nadenkekn… was dat vlak voor de grot zelf?

  Wel… de opening van de grot in de Paleisrots is aan de zijkant van het eerder genoemde podium, en dat podium is onderdeel van de functionele entourage van de onderwaterzaal… 

  Quote( LaVi )

  Het zijn dus waterlingen die nog niet de grot van de bollen zijn ingegaan?

  Dat klopt helemaal.

  Quote( LaVi )

  Waarom dan niet? Die vragen komen ook bij me op tijdens het lezen. Even later lees ik dat het wachtenden zijn. Maar waarop? Mag er 's nachts niemand naar binnen? Of mogen ze niet (meer) naar buiten? Heb ik gemist dat er een tijdelijke stop is, of is dat gewoon al weer even geleden dat we dat gelezen hebben?

  Er is géén tijdelijke stop. Amarac en Martoc zwemmen nog steeds op wacht in de grotopening, om waterlingen te registreren die naar binnen willen — en dat ook gewoon mogen.

  no

   Kd·660 geeft meer antwoorden op je vragen hieromtrent.

  Quote( LaVi )
  Dan de groep militairen die al een missie had/heeft. Hier raakte ik ook in de war. Ze wilden er niets over loslaten?

  Klopt. 

  Quote( LaVi )

  Hoezo? Heeft Lersac hen daar dan om gevraagd?

  Blijkbaar. Wat het ‘hoezo?’ betreft: misschien vindt de leiding van die missie dat alleen de betrokkenen bij die missie die kennis nodig hebben en houden de ingewijden netjes hun mond.

  Quote( LaVi )

  En wat weet Lersac van Trifay dat hij vermoedt dat er militairen naar Trifay moeten gaan? Hij is toch al die tijd bij de tijdsindicatie geweest? Oh nee, dat is hij niet, als ik teruglees dan is hij eerder bij die aanlegsteiger geweest. En dus ook bij de ingang?

  Ah. Ik zie dat je al veel zelf oplost terwijl je redeneert.

    Kd·Onberekeningsvatbaar.

  Quote( LaVi )

  En er zijn ook nog Trifayanen mee vanuit de kalissa waar Heer Troks in zat. Eh… met Troks waren toch 'vrije Hestrianen' mee gekomen? Even teruggelezen: nee, ook inwoners van Trifay, die teruggegaan waren, waaronder die moeder van die ene jonge waterling.

  Ja. De vier overgeblevenen van de eerdere missie naar Trifay, aangevuld met Nimaca. 

  Quote( LaVi )

  Zo zie je mijn verwarring ontstaan =) 

  …en grotendeels zichzelf oplossen. 

  Quote( LaVi )

  Het lijkt alsof je in een paar zinnen heel veel informatie wil geven, waardoor ik niet ontspannen doorlees maar per zin opnieuw moet gaan denken en er dan 'uit' ben. Snap je mijn probleem een beetje? 

  Weet je, zelf denk ik dat ik in een paar zinnen helemaal niet veel informatie wil geven — niet meer dan nodig is voor het gebruikte perspectief.

  Ik denk dat ik je probleem wel snap: je probeert alles wat zijdelings in deze post benoemd wordt, terug te plaatsen en vanuit de rest van Kd in te vullen en te herinneren. Alle informatie die jij vraagt, is in de huidige setting niet relevant om te benoemen of wordt benoemd, denk ik…

  Misschien los je voor jezelf het probleem (als het dat is) enigszins op door deze post te lezen en gewoon ter kennisgeving aan te nemen dat bepaalde dingen gebeuren, gezegd worden en verteld of niet verteld worden? 

  Zo werkt het toch ook in het dagelijks leven? Je zit in een situatie, je hebt interactie met mensen die dingen zeggen, doen, meegemaakt hebben — je weet niet alle achtergronden van alle acties en uitspraken… en dingen zijn nou eenmaal zoals ze zijn vanuit het perspectief dat je meekrijgt… Dat is denk ik de beste uitleg van deze post die ik kan geven.

   

  Ik hoop, dat dit helpt?

   

  Sorry voor sommige uitleggen van dingen die je verderop zelf ook ontdekte. Ik ben gewoon je hele reactie langs gegaan. 

 12. Misschien los je voor jezelf het probleem (als het dat is) enigszins op door deze post te lezen en gewoon ter kennisgeving aan te nemen dat bepaalde dingen gebeuren, gezegd worden en verteld of niet verteld worden? 

  Haha, maar dat is ook wat ik dééd! Pas toen jij zei dat er 'belngrijke vragen, hints en onderwerpen' zijn die wij met rust laten, ben ik gaan uitpluizen en analyseren… en ontdekte ik dat ik niet alles helder had.
  Mag ik aannemen dat ik dus nog steeds die hints, belangrijke vragen en onderwerpen niet gevonden heb?? Ach, ik heb een reputatie hoog te houden.  
   

 13. Quote( LaVi )

  Mag ik aannemen dat ik dus nog steeds die hints, belangrijke vragen en onderwerpen niet gevonden heb??

  Ja, dat mag je.  

  Ik snap namelijk ècht niet hoe de aanwezigheid van meer dan twee militairen in de openwaterzaal, en de herkomst van bijvoorbeeld de Makkirri grotere onderwerpen kunnen zijn dan de vraag wat er in vredesnaam is gebeurd in Fermai — met de belangrijkste personen in het verhaal…

  Beats me. Really. 

 14. Ja zeg, maar daar zijn toch helemaal geen hints? Dat is gewoon een groot vraagteken en ik wacht met spanning af op de volgende post om te weten te komen wat er gebeurt! Daar heb ik weinig anders over te zeggen dan wat ik al in mijn eerste reactie zei: gauw verder maar weer! Ik heb helemaal geen behoefte om te speculeren over wat er daar gebeurd zou kunnen zijn, want zoveel aanknopingspunten hebben wij ook niet… we weten wel iets meer dan Lersac, maar niet genoeg om het gat tussen de laatste keer binnen in de Lakkakaia en nu te vullen. 

 15. Nog even ter aanvulling: natuulijk dacht ik 'huh?'. Ze zouden met z'n allen omhoog gaan zweven. Wellicht hoopten ze daarmee heel hun snelzwever mee omhoog te krijgen, al vraag ik me af of die wel in beweging komt als er zoveel druk van buitenaf op is. Oftewel: ik kon uit die post nog helemal niets opmaken over wat nu het beoogde effect van die actie was. Ik kan dus nu ook niet inschatten of ze wellicht succes gehad hebben. En ook niet wat er nou gebeurd kan zijn. Immers: ik weet niet wat ze van plan waren. Ik vraag me gewoon met Lersac en de anderen af: wat is er gebeurd? Maar ik kan dat niet uit deze post opmaken, dus wacht ik af… 

 16. Nee, ja, deze post heeft weinig echte informatie — wel zichtbare stille getuigen op meerdere vlakken.

  Maar al vanaf het moment dat we naar Lersac overschakelden verwachtte ik een sterke gerichtheid op alle mogelijke informatie rond die situatie en wat er gebeurd kan zijn… en die is er zéker wel.

 17. Eh… owkee… die is er dus? 

  Ze worden aangevallen. Er is een heel gesprek met Esirak gaande. Wat daar uitkomt, daar kunnen we wat mee want daar horen we wat van. Ze moeten doen wat Nimaca al eerder deed, toch? (Verrassend daarom dat Lidhia 'twilnie' of zoiets zegt, want ik dacht dat wellicht iedere waterling dit kan en weet). 
  Natuurlijk heb ik ook gezien dat Dalarna iets wil en een hoop diplomatiek geargumenteer daaromheen door Silvaeo, Ishtaran, Toenak en Korfos. Maar wat ze dan wil, en hoe en waarom, dat weet ik niet. En dat maak ik ook niet op uit wat Gabriëlle in haar droom uitroept. Iets met de luiken. Tja. Dicht. Omdat ze open zijn? Of dicht omdat ze ze willen openen? Ik kan wel van alles bedenken, maar dat is niet gebaseerd op feiten. En gezien het feit dat ik altijd de plank missla door met aannames te komen die niet op de juiste feiten gebaseerd zijn, wacht ik dan maar liever af tot de tijd me leert wat er gebeurd is  Daar heb ik echt geen moeite mee, zolang jij lekker doorschrijft 

  En nu ga ik lekker slapen 

 18. Quote( LaVi )

  …want ik dacht dat wellicht iedere waterling dit kan en weet…

  Ik citeer uit Kd·711:

  « Voor Nimaca was het een koud kunstje om van een aantal pantserplaten in haar schelp het soortelijk gewicht ten opzichte van het omringende water te reguleren. In feite gebeurde dit bij alle waterlingen voortdurend, om bewegingloos op dezelfde diepte te kunnen blijven zweven. Ongemerkt werd het aangestuurd door de diepte- en evenwichtsorganen, maar net als bij veel autonome lichaamsfuncties zoals de waterhaling, het pantser en de luminescentie kon ook deze eigenschap desgewenst — zij het met enige oefening — naar keuze beïnvloed worden. Hoe het werkte, was Nimaca niet bekend. Niemand zou haar dat kwalijk nemen, want het gebrek aan nut en noodzaak hadden de oefening en de kennis vrijwel volledig uitgewist, en onder haar vele tijd- en soortgenoten bevonden zich slechts drie personen die enigszins bekend waren met het eraan ten grondslag liggende scheikundige principe van wat ooit ergens ‘elektrolyse’ genoemd zou gaan worden. Dàt het werkte, was in haar ogen de normaalste zaak van de wereld, want als klein kind had ze de van oorsprong meegekregen toepassing al van haar vader geleerd. Alle mijnwerkers maakten er regelmatig gebruik van: het bood hun een bijzonder energiezuinige methode om snel uit de diepten van Pakwirriy’s beroemde schachten op te kunnen stijgen. »

  Quote( Kd·711 Impromptu )

  …het gebrek aan nut en noodzaak hadden de oefening en de kennis vrijwel volledig uitgewist…

  Hmmmmm…

 19. Dat is nou een typisch voorbeeld van iets dat even tussen neus en lippen door wordt medegedeeld terwijl ik het verhaal (en dus de actie) volg. Details die ik simpelweg niet allemaal onthouden kan… dus fijn dat jij het even voor mij weet terug te vinden. Zelfs toen ik de door jou geciteerde passage nogmaals doorlas, zag ik het niet. Er staat gewoon zoveel… pas toen ik jouw opmerking eronder las en het nog een keer las, viel het me op. Sorry, Kd is een verhaal van zoveel lijnen en details dat ik met veel plezier volg, maar ook als ik het aan een stuk door zou lezen, zou ik niet al die verschillende details kunnen onthouden!

 20. In reacties is altijd prettig, in de tekst hoeft natuurlijk niet 🙂

  Dat stuk uit 711 laat eigenlijk heel veel zien 😉

  Voor het verhaal en voor de actie in deze post hoef je heeeeel kort door de bocht alleen maar te weten 'Nimaca kan in plaats van omlaag, ook omhóóg zweven in haar schelp'. Wie dat allemaal nog meer kunnen en waarom, of juist niet, hoe het scheikundig werkt en waarom en wie dat weten of juist niet, hoe het praktisch werkt en dat daarbij terloops ook nog even andere autonome lichaamsfuncties worden genoemd, maakt dat er voor mij alleen maar heel veel bomen neergezet worden, waardoor ik soms het bos niet meer zie. Omdat ik probeer het verhaal vast te houden, merk ik dat ik al die kleine, uitgebreid beschreven details, niet goed in me opneem. Die beperken mij onbewust in het volgen van het verhaal. En wanneer ik al lezend toelaat dat ik ze wel in me opneem, dan ben ik de draad van het verhaal kwijt en moet ik steeds teruglezen. 

  Voor mij is dat geen groot probleem: het is inherent aan de combi van mijn beperking en jouw schrijfstijl, dat weet ik inmiddels en ik weet ook dat maakt dat ik soms wel, soms niet makkelijk kan doorlezen. Het maakt ook dat ik vaak andere dingen oppak dan jij wilt vertellen, of dat ik de nadruk op het verkeerde leg waardoor ik ook weer verkeerde conclusies trek. 

  Dus als ik iets niet oppak terwijl jij dat wel verwacht: het spijt me. 🙂 Ik doe het niet expres en ik ben bang dat we dat heel Kd lang gaan blijven tegenkomen. Het zij zo! Ik lig er niet wakker van. Ik zal zo af en toe vragen stellen die in jouw ogen vreemd zijn, weet dan dat er dus weer iets misgegaan is met die bomen en dat bos. Ik vind het heel leuk om Kd te (blijven) volgen maar het blijft ook gewoon best ingewikkeld, met al die lijntjes, al die personages, al die perspectieven en locaties. Ik heb de grote lijnen niet in mijn hoofd zoals jij ze hebt, ik moet het doen met alles wat ik de afgelopen jaren gelezen heb, en wat ik daarvan heb onthouden. Heel veel is (helaas) ook alweer weggezakt, zoals alles wat er gevonden werd in de gangen, dat Tablet van Grecadec (ofzo) en waarom dat ook alweer belangrijk was en nog veel meer. Tijd om dat allemaal terug te lezen heb ik helaas ook niet en vaak weet ik ook niet zo goed met elke zoektermen ik de juiste postnummers vinden kan.

  Dus: referenties zijn heel welkom! Dat bevordert het plezier en het begrip van Kd aan mijn kant ten zeerste 🙂 En hopelijk bevordert het bij jou ook het plezier als ik beter snap welke kant je soms opgaat of wilt dat wij opgaan!

  En nu… lekker verder schrijven zodat ik ook weer lekker verder kan lezen!


Geef een reactie