Keiharde dromen
Kd·742 Gyllofel
Door:

Categorie: Drama / Roman
Geplaatst op 28 maart 2018 | Bijgewerkt: 28 maart 2018 om 21:08 uur.
Woorden: 1054 | Leestijd: circa 5 min.

Alleen voor ingelogde gebruikers. =)


21 reacties

 1. Ha fijn, van 60 ineens naar 100%! Een post om nog eens door te lezen. Na 2x valt nog even niet het kwartje waarom Lidhia zich zo voelt. 

  Hihi, ‘aan de hand voelen’

  Morgen lees ik hem nog eens. Gijn dat je weer door kon!

 2. Zo, nog een keer gelezen. De uitgebreide uitleg over de gyllofel (waarom moet ik nou toch aan professor Barabas denken met z'n gyronef, haha) zette mij op het verkeerde been denk ik, gisteren, in combinatie met de schichtige blikken op Dalarna en Oiyara. Ik dacht: wellicht schaamt Lidhia zich voor iets van toen in de bibliotheek, omdat deze herinnering zo naar voren komt, en wil ze niet dat die twee dames daar iets van weten. En dat vond ik niet logisch, want waarom zouden ze het daarover gaan hebben? Daar was toch geen reden voor?
  Nu ik het allemaal nog een keer lees, denk ik: die gyllofel wordt alleen even uitgebreid genoemd, maar dat is niet de reden van de schichtige blikken. Er is iets met die waterlingen waardoor Lidhia liever niet heeft dat ze worden bijgebracht. Logisch ook, want ze hebben een aanslag op hen gepleegd. Maar waarom dan de schichtige blikken richting de twee dames uit het Koninkrijk Littan? En waarom juist op hen en niet op anderen die aanwezig waren toen ze aangevallen werden? Hebben deze twee dames dan toch – wat eerder al een beetje die kant uit leek te gaan – te maken met de toestand van deze waterlingen? En weet alleen Lidhia daar dan van? Want in de vorige post gaf Koning Silvaeo nog duidelijk aan dat hij het niet wist…
  Murox meende natuurlijk ook al iets op te vangen tussen deze drie dames…
  Ik zal de post van de aanval nog eens teruglezen. De twee dames uit Littan hadden daarin duidelijk een plan maar dat hebben ze toch wel kenbaar gemaakt aan de koning… voor zover ik mij herinner.
  Wordt vervolgd.

  O ja. Wat me dan wel verbaast is het volgende: als blijkt dat die gyllofel niet werkt, waarom wordt de onzekerheid en de innerlijke strijd dan toch groter bij Lidhia? Ik snap dat de opwatering afnam toen ze probeerden er toch 1 te wekken, maar nu blijkt dat dat niet lukt, blijft die spanning bij haar bestaan en zelfs groeien? Hm. Komt dat puur door Murox?

  Tja, en dan Koning Wirrga. Ik was inderdaad ook verbaasd dat hij zijn volk wil achterlaten. Maar hij heeft, als ik zijn woorden goed begrijp, die wens wel, maar dat was niet de reden waarom hij zijn hand uitstak. De reden waarom hij dat wel doet, zou wel eens de reden kunnen zijn waarom de drie dames zo gespannen zijn. Híj herkent waarschijnlijk de symptomen. Maar betekent dat dan dat Dalarna en Oiyara tegen de wens van Silvaeo in dit hebben gedaan? Stiekem? En dat Lidhia het heeft gezien?

  Gauw verder maar weer!!!

  O, nog 1 ding: 'heer Lersac, zoudt u' vind ik heel passend uit de mond van Toenak, maar het verbaasde me even bij Silvaeo. Ik weet ook niet waarom. Zal nog eens zien of hij elders ook zulke taal bezigt. Kan best zijn en dat het me toen niet opviel.

  Dan heb jij ook weer wat gezegd terwijl ik aan deze reactie bezig was (want daar zat even een afspraak tussen, ik begon al om 9.00 uur). Hoe doe je dat trouwens ook alweer, dat terugzoeken? Als ik zoek op lidhia ishtaran slakkenhuisje dan vindt 'ie niets… ook niet als ik er site:keihardedromen.net voorzet. Zoek ik puur op 'gyllofel' dan vindt 'ie ook niks.

 3. http://www.keihardedromen.net bestaat niet als een website met inhoud. Het is puur een doorverwijzing naar de Kd-index op de eigenlijke Vintage site: http://www.blocnoot-vintage.nl

  De juiste Google zoekterminologie voor Kd·001 – ·432 is:

  site:www.blocnoot-vintage.nl Keiharde dromen zoektermen

  …en die zoekmethode is niet geheel waterdicht, want hij kan gyllofel bijvoorbeeld niet vinden — in mijn geval.

  Google is wel vaker… regionaal onvoorspelbaar. 

  Quote( LaVi )

  Zoek ik puur op 'gyllofel' dan vindt 'ie ook niks.

  Klopt, maar ik was dus op zoek naar het *woordje* gyllofel, dat ik vergeten was. 

  Reden dat ik er in deze post even verder op in ga, is een eerder verzoek om aanvullende informatie bij niet-direct-als-parate-kennis-beschikbaar-zijnd-aannemelijke-maar-wel-eerder-genoemde informatie.

  Quote( LaVi )

  De reden waarom hij { =Wirrga } dat wel doet, zou wel eens de reden kunnen zijn waarom de drie dames zo gespannen zijn.

  Eigenlijk valt deze kwestie binnen het bereik van de gesprekken die we sinds de aanval op de Lakkakaia steeds al gevoerd hebben, hè?  Je hebt daar ook al wel met redelijk plausibele *opties* gespeeld…

  O ja: Silvaeo’s eerdere gebruik van de vorm ‘zoudt u’ is onder meer terug te vinden in  Kd·020 en Kd·671.
  In navolging van zijn vader gebruikt zelfs Rehinor de zegswijze in Kd·622.

  Enne: en ik vond de scènes die ik zocht, toen ik op de namen van de twee militairen zocht die tijdens de episode met het slaapmiddel de wacht hielden voor de ingang van de bibliotheek:

  site:www.blocnoot-vintage.nl Keiharde dromen Vertoc Datylox

 4. Oeh… gauw door…!!!

   

  Die zou ik graag aan de hand willen voelen.

  Huh? Van sommige alternatieve, Waterlingse varianten op spreekwoorden en gezegden snap ik de ‘vervorming’ en zijn ze doorgaans zelfs erg vermakelijk, alleen deze snap ik ff niet… =?

 5. Ja, die optie schoot ook door m’n gedachten, omdat ‘ie z’n vingers gebroken heeft… Dan snapte ik ’m wel, vond ‘m in dat geval dan alleen erg cruel 🙂

 6. …zei ze, met een glimlach erachteraan? 

  Mijn wedervraag zou zijn, wie er zo wreed is. Want waarom wees Silvaeo van alle aanwezigen juist Clodin aan om één van de verlamde waterlingen uit te kiezen?

 7. Die smiley was niet een smiley om de glimlach tbv wat er voor getypt stond. 

   

  Die wedervraag is in dit geval toch niet bijster relevant? Als een leerling slecht gepresteerd heeft, maar anderen uit de klas óók een onvoldoende hadden, maakt dat de slechte prestatie van die ene leerling nog niet meteen minder erg of te rechtvaardigen? Maar goed, Clodin is zelf ook gewond. 

   

  Schiet me nu even andere vraag te binnen: Zou Clodin stiekem ook tot de koninklijke familie behoren…? Of is hij gewoon een (toevallige) naamgenoot van één van Silveao’s voorouders?

 8. Quote( Rapunzel )

  Die wedervraag is in dit geval toch niet bijster relevant?

  Je hebt mijn wedervraag niet beantwoord: je vraagt mij nu naar de juistheid van jouw inschatting dat mijn wedervraag irrelevant zou zijn.
  Wel, je inschatting is onjuist.

  Beantwoord mijn vraag eens, alsjeblieft. Het antwoord staat in de tekst.

  …en dat antwoord geeft ook de relatieve wreedheid van Clodins woordspeling weer.

 9. Ik vroeg jou niet naar de juistheid ervan, ik vroeg het mezelf af. En het antwoord op jouw wedervraag heb ik gegeven – nadat ik dankzij de zoekfunctie van de site bij 731/733 uitkwam: Clodin is zelf ook gewond. Ik snap ‘m nu, vond ‘m vanmorgen alleen niet “leuk/grappig/snapbaar”, omdat ik ‘m gewoon niet vatte. Nu wel, context, detail, snap.

 10. Het gaat niet om de verwonding die Clodin opgelopen heeft.
  De context is anders.

  Waar reageert Clodin in ·733 allemaal op? In déze post wordt de achtergrond van Clodins opmerking trouwens óók aangestipt…

 11. Clodin is namelijk niet de énige die in het incident bij Mokra gewond is geraakt.

  Dus er moet iets anders zijn dat hem een speciale status geeft *in relatie tot de verlamde Fermai*.

  De vraag of hij tot de koninklijke familie behoort, is interessant, maar wordt nog nergens bevestigd of ontkend.


Geef een reactie