10 reacties

 1. Wat fijn dat je verder bent gegaan met schrijven, Anne! Wel heftig hoor, deze gedachtenspinsels. Aan de ene kant die gedachte waar de laatste post mee afsluit: soms is het een zegen om iets niet te weten. En aan de andere kant inderdaad die angst dat anderen dezelfde fout zullen maken als jij. De gedachte dat je het wel 'moet' delen.
  Knap hoe je ons meeneemt in oma's hoofd, terwijl je ons nog steeds in het ongewisse laat over wat er precies gebeurd is. Dat zullen wij waarschijnlijk pas horen als (niet wanneer) ze het aan haar kleindochters durft te vertellen…
  Ik hoop dat je de smaak weer te pakken hebt en verder schrijft! Tegelijk ook wel moeilijk denk ik. Met Mirjam worstel jij waarschijnlijk mee over 'hoe dan… en wanneer…'

  Een klein puntje waar ik over struikelde: "maar Mirjam weet dat het nog lang zal duren voordat zij zich over zal proberen te geven aan de slaap."
  Dat klinkt 'passief' maar zoals je het omschrijft betekent het in mijn ogen gewoon: Mirjam is voorlopig nog niet van plan te gaan slapen. Want: het zal nog lang duren tot het moment komt waarop ze zich zal proberen over te geven aan de slaap. Bedoel je daarmee dat ze zich voorlopig nog niet over wíl geven aan de slaap? Of dat ze bang is dat het niet zal lukken? Juist door het woord 'proberen' in deze zin, raak ik een beetje in de war. Ik begin namelijk met 'proberen' zodra ik in bed ga liggen (ben een slechte inslaper). Dus ik lees in deze zin puur dat ze van plan is nog lang niet naar bed te gaan maar ik vermoed dat jij wellicht wat anders bedoelde?
  Wellicht dat je 'kunnen' bedoelde? Je kan soms zo vol van iets zijn dat je je nog niet aan de slaap kan overgeven, omdat je hoofd maar blijft malen.

 2. Zo. Een heftige, waardige post — al heb ik nu het gevoel dat ik één of meerdere posts nog had laten liggen voor als je verder zou zijn met het verhaal. Ik heb het gevoel dat ik iets gemist heb — of vergeten. 

  Ik ben in Yad Vashem geweest. Dat ben ik zeker niet vergeten… 

  Ok. Mijn puntjens. 

  …tot op het detail.

  Ik ken de uitdrukking ‘…tot op het bot (verkleumd)’.
  De hier gebruikte zegswijze zou kunnen, weet ik niet. maar ik ken wèl de variant ‘…tot in detail’. 

  …zal de tijd bij macht zijn… 

  …bij machte? 

  De mechanisch slinger…

  …mechanische?

  …over donkerblauwe kaft.

  …over de/het donkerblauwe kaft? 

  Tot zover mijn puntjens. 

  Wat ik nog kwijt wil, is dat ik de vergelijking vanuit het toenemen van het aantal klokslagen met het verstrijken van de tijd heel mooi en heel diep vind — en heel herkenbaar. Bijzonder mooi. 

  Ik hoop dat je gauw in de gelegenheid zult zijn om opnieuw verder te schrijven.

 3. Dankjewel voor jullie uitgebreide reacties! Wat heftig betreft: ik geloof dat ieders leven wel heftige momenten kent/gekend heeft, maar ook dat die heftige perioden vaak de diepste indruk achterlaten en het meest leerzaam zijn. Juist in het donker is het licht vaak zoveel mooier…

  De smaak te pakken: ik hoop het ook! Ik ben in tussentijd wel verder gegaan, maar nog niet zoveel als ik gewild/gehoopt had. Maar deze reacties stimuleren ook weer om verder te gaan. 😉

  #proberen: ja, ik bedoel inderdaad dat ze wel naar bed gaat, maar dat ze weet dat ze haar gedachten nog heel lang zal laten malen, voordat ze zal proberen te gaan slapen. Ik zal later nog eens kijken of ik er een betere formulering voor vind!

  Het is ook erg lang geleden, Quizzy, dus ik neem je helemaal niets kwalijk. 

  Bedankt voor de puntjes! Ik hoop het later aan te passen.

  Wat ik nog kwijt wil, is dat ik de vergelijking vanuit het toenemen van het aantal klokslagen met het verstrijken van de tijd heel mooi en heel diep vind — en heel herkenbaar. Bijzonder mooi

  Ik hoop dat je gauw in de gelegenheid zult zijn om opnieuw verder te schrijven.

  Hoop het ook, maar verwacht dat het nog wel een poosje kan gaan duren. Er komen wat drukke weken aan.

 4. Ik kom net tot de ontdekking (en nee, niet op de fiets ) dat ik een aangetrouwd familielid heb dat vroeger precies zo heette als oma. Dus ik denk dat ik maar eens op zoek ga naar een nieuwe achternaam!

 5. Gelukkig kost het aanpassen van een naam minder tijd dan het aanpassen van een situatie… Want dat lijkt me wel heel vervelend!

  Vakantiedrukte: laten we het er maar op houden dat ik een vakantie heb gehad waar ik heel erg van genoten heb, maar die zo druk was, dat ik blij ben dat ik nu weer in een iets rustiger ritme komt met een baan waar ik ook heel erg van kan genieten. 

 6. #vakantiedrukte: ja, dat heb je soms zo… genieten van de regelmaat van het werk. 

  #vervelend: het ging om een aantal details die ik met terugwerkende kracht aangepast heb. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant bood dat ook weer andere mogelijkheden. 


Geef een reactie