Door:

Categorie: Gedichten
Geplaatst op 30 juli 2018 | Bijgewerkt: 22 oktober 2018 om 17:58 uur.
Woorden: 152 | Leestijd: circa 1 min.11 reacties

 1. Prachtig! Mooie rijmvorm ook. Ben je daar nu? In het Heilige Land? Of al weer terug?
  Ik merk dat ik even haper bij 'smekend'. Eerbiedig: ja. Maar smekend klinkt in mijn oren misschien net wat negatief. Ik ben benieuwd wat jij erbij ervaart! yes

 2. Anne..

  een heel goede morgen..en ja in de veelheid van geschiedenis

  beladen met het goddelijke..spreken  stemmen met een wijsheid

  van geest….die nooit in een persoon of naam..gevangen is geweest

   

  Dank dat je dat gevoel..even wilde delen….geniet een heerlijke dag/..

  liefs..wil

 3. Ben alweer terug, maar wel authentiek geschreven op de desbetreffende plaats. 

  #Smekend: bij mij roept het niets negatiefs op, anders zou ik het niet gebruiken. Het toont m.i. wel mijn afhankelijkheid t.o.v. God, maar dat zie ik meer als realiteit i.p.v. negatief.
  Maar ik ben ook wel benieuwd hoe anderen dit zien? Het is absoluut niet negatief bedoeld. In principe moet het een kleine moeite zijn om er iets anders van te maken… 

  Dankjewel voor je reactie, Wil! En ja, dat Goddelijke spreken stijgt boven namen en personen uit. Dank je voor die heldere verwoording!

   

   

 4. Prachtig! 

   

  En — nee, ik heb absoluut geen moeite met het "smekend". 

  Misschien is dat een effect van ieders persoonlijke invulling van het begrip — misschien een gevolg van de unieke persoonlijke relatie die wij, ieder voor zich, met Hem hebben. 

  Persoonlijk vind ik het juist heel mooi en passend — maar: dat ben ik. 

  Ik heb de Hermon alleen van een afstand gezien, enkele malen. Cool dat je daar geweest bent, Anne! 

 5. Kan best zijn dat het mijn achtergrond is hoor, dat smeken zo klinkt in mijn ogen. Smeken doet me denken aan iets gedaan willen krijgen, terwijl Hij toch de gever van alle goeds is. Zou Hij nou juist dat wat jij vraagt graag geven?

  Aan de andere kant zijn er genoeg voorbeelden van smeken in de Bijbel, vaak om God van gedachten te laten veranderen als Hij bijvoorbeeld onheil liet komen voor het volk. Maar dat vind ik hier minder bij passen. 

  Ik denk dat jouw smeken niet zo'n smeken is, maar meer een ernstig vragen? Maar je hoeft het niet aan te passen hoor!

 6. LaVi, wat zou je denken van bijvoorbeeld Filippenzen 4:6 — dat lijkt mij toch een vers dat vaak ter bemoediging geciteerd wordt in combinatie met :5 en :7, waarbij het in maar weinig situaties een negatieve bijsmaak toegeschreven krijgt?

  Quote( NBG ’51 )

  Weest in geen ding bezorgd, maar laten bij alles uw wensen door gebed en smeking met dankzegging bekend worden bij God.

   

 7. Dankjulliewel!

  Enne, de Hermon: het was aan de voet van de Hermon, dat wel. Maar niettemin de Hermon.

  Dus, Lady Vi, als ik het goed begrijp komt 'smeken' op jou een beetje over als 'zeuren/drammen'? Volgens de Van Dale is smeken 'nederig vragen om iets'. Dat is ook het beeld dat ik erbij heb: inderdaad een ernstig/aanhoudend vragen, precies zoals ook in de Bijbeltekst die Quizzy noemt.  

  Maar je hoeft het niet aan te passen hoor!

  Weet ik.  Maar als meerderen hierover struikelen, pas ik het graag aan. Gedichten zijn altijd net kruiswoordpuzzels en op de meeste plekken zijn meerdere juiste woorden mogelijk. In ieder geval bedankt voor het noemen! Mooi om zo nog eens extra na te denken over de betekenis van een woordje dat voor mij daar zomaar op z'n plek viel. 


Geef een reactie