Gedichtenbundel Anne
Zo zwart als de nacht
Door:

Categorie: Gedichten
Geplaatst op 20 oktober 2014 | Bijgewerkt: 31 december 2015 om 10:12 uur.
Woorden: 135 | Leestijd: circa 1 min.10 reacties

  • Dank je,

   Enne… wat bedoel je met LOTR-achtig?

   En die komma’s: ja, daar zat ik zelf ook al een beetje mee.
   Ik zal er wel een paar weghalen :).


  • # komma’s : ik maakte die opmerking eigenlijk vooral vanwege het exemplaar in de eerste regel van de tweede strofe. Die vond (en vind) ik storend… =)

   # LOTR : ooit ’In de ban van de Ring’ (‘Lord of the Rings’) gelezen? Elke vergelijking daarmee mag je als een groot compliment beschouwen, wat mij betreft. =)

  • Komma: dan halen we die weg, hè? 🙂

   LOTR: nee dus, maar bedankt voor het compliment!

   Enne doet dit er qua inhoud of vorm aan denken??

 1. Zo, tijd om wat in te gaan halen!
  Erg mooi gedicht dit, wederom eerst die duisternis maar dan toch ook het Licht dat daarin schijnen mag. Het neemt niet altijd al het duistere weg, maar maakt het duister toch draaglijker. Heel mooi ook dat er pas wat in de lucht gebeurd lijkt te zijn nadat er een verandering in het hart heeft plaatsgevonden. Eerst moet het licht in je hart gaan schijnen, voordat je het in de wereld om je heen zien kunt!

  Bijzonder metrum overigens, daar moest ik even nog een extra keer naar kijken voordat ik de cadans te pakken had!
  Eerst meende ik dat de eerste drie regels op elkaar rijmden, pas bij de tweede strofe had ik het A A B C C B door.
  De eerste regel van de tweede strofe gaf mij wel even een rimpel in het hoofd vanwege het woordje ‘ondanks’. Het lijkt nu alsof de tranen een reden zouden zijn voor de ‘roeper’ om niet te roepen. Bij het gebruik van tranen en ondanks denk ik eerder aan: ‘ondanks mijn tranen zag ik…’ of ‘ondanks mijn tranen wist ik een lachje voort te brengen’. Ondanks geeft naar mijn idee een soort van tegenstelling weer: er is een reden waarom iets niet kan/gebeurt, maar toch kan/gebeurt het. Ik miste hier waarom ondanks iets zegt over dat roepen.
  Maar het blijft hoe dan ook mooi en juist in een gedicht kan je soms (bewust) kiezen voor dergelijk woordgebruik dat misschien niet helemaal de regels volgt, maar wel een gevoel aangeeft.

  • Bedankt.
   #Metrum: om er een beetje variatie in te houden wilde ik eens een keer iets anders proberen :).
   #Rijmschema: komt denk ik door de lange zinnen.
   #Ondanks: Ik bedoel het precies zoals het lijkt :). Komt waarschijnlijk omdat achter dit gedicht een heel verhaal zit, dat alleen ik als schrijver ken. Van de persoon die mij riep had ik dat (zeker op die dag, dat moment) totaal niet verwacht. Dus ja, daarom dat ondanks :), maar ik snap dat het een beetje raadselachtig over kan komen als je de achtergrond niet weet.

  • Dan ben ik blij dat ik het gevraagd heb, want daardoor snap ik het nu beter 🙂 Dank je wel!


Geef een reactie