Keiharde dromen
Kd·513 Voorstellen
Door:

Categorie: Drama / Roman
Geplaatst op 30 september 2013 | Bijgewerkt: 8 december 2017 om 23:27 uur.
Woorden: 1427 | Leestijd: circa 6 min.

Alleen voor ingelogde gebruikers. =)


16 reacties

 1. Mooie post, Quizzy!

  Haha, ja, kan me nog zo voor de geest halen hoe ik als klein meisje reageerde op Metuselach en zijn leeftijd, toen dit voorgelezen werd. En ook dat ik het “En Henoch wandelde met God en hij was niet meer…” op een gegeven moment bewust uitsprak als zijnde een veel betere oplossing dan sterven *little Rapje* =)

  En idd “Tjonge, moeilijke vraag…”
  Maar ik weet wel met het viermaal (voor *mij* tè) vroeg Thuishalen van door mij zéér geliefde mensen, dat God van ze houdt en voor ze zorgt. Toen en nu. En dat ze allemaal een indruk in mijn leven hebben achtergelaten. Ieder op zijn/haar eigen manier. Dat ik van ieder van hen veel heb kunnen en mogen leren (bewust en terugkijkend nu, onbewust). Dingen die ik nu nòg met me meedraag. In mijn eigen leventje, als houvast, maar ook in relatie tot en omgang met anderen om mij heen.

  En de waarom-vraag…? Och…, veel nut heeft het niet. Dankbaarheid dat ze deel van mijn leven hebben mogen uitmaken wel. Al vergroot dat soms juist het missen en het verdriet. Maar ook dat wordt meestal weer een dankbare glimlach door de tranen heen…

  Vind het nog steeds mooi om te lezen (bijna zien) hoe de meisjes met elkaar zo kunnen praten! =)


  • Ik waardeer het enorm dat je deze ervaringen zo met ons deelt, Rapunzel. Ik heb ook echt respect voor de diepgaande manier waarop je aangeeft met de ‘waarom’-vraag om te gaan.
   Toch vind ik het persoonlijk moeilijk om te stellen dat de ‘waarom’-vraag niet veel nut heeft. Ik begrijp wat je bedoelt, maar… er valt denk ik meer (nuttigs) over te zeggen. Niet voor iedereen zal die conclusie het eindstation zijn van hun persoonlijke verwerkingsproces. Voor veel mensen zal de ‘waarom’-vraag juist zijn als een rode draad in dat proces — ongeacht of ze op hetzelfde punt uitkomen. Maar dat zijn slechts *mijn* gedachten naar aanleiding van je waardevolle reactie. =)

   *bloempje*

  • Och, hier zit idd meer achter, klopt… Komt mss nog wel eens ftf.

   Maar zoals je al zegt: ieder z’n eigen proces, z’n eigen karakter, z’n eigen achtergrond &t. Het ene maakt het andere niet per definitie “fout” ; -)

   Oh, enne mijn “eindstation” wat verwerking betreft is ook nog niet arriviert… Weet ook niet of ik *hier* ooit aan een “conclusie” toekom…

   &:&


  • Ik vond het erg mooi juist — en een groot compliment — dat deze post deze diepgaande reactie bij jou opriep. Dat was een onverwachte wending voor mij, met een uitspraak waar ik even verder over nadacht en toen op een andere zienswijze uitkwam. Geen kwestie van goed of fout, gewoon… ànders. =)

 2. En de laatste!
  # dansje: ik ken de film maar heb even gauw het filmpje erbij gezocht op YouTube voor de bekende ‘aha-erlebnis’. Leuk!
  # Metuselach: (grappig ik heb altijd ‘Metusalach’ in mijn hoofd gehad) dat van zijn naam wist ik niet. Dat zijn de krenten in de pap van de bijbelstudie! Henoch was dus een profeet!
  # Buiten is mooi: aw… vertederend!
  # antediluviaans: mooi : -) Moest ik even opzoeken…

  Verder kreeg ik wel andere vragen door het lezen van dit stuk. Moet er de bijbel nog maar eens op naslaan. Metusalech had dus een vader en een kleinzoon die God vreesden en Hem dienden. Maar Metusalech zelf ging niet mee de ark op… hoorde hij dan bij de spotters? In mijn gedachten waren Noach en zijn gezin de enige gelovigen nog op aarde zo’n beetje. Was Metusalech dan een ‘gevallene’? Lamech leefde al niet meer, die overleed vijf jaar voor de zondvloed.
  Stof tot nadenken genoeg dus!

  • Dansje Parent Trap: 😀

   Wat betreft jouw laatste vraag hier, LaVi: Wat is de vertaling van Metuselachs naam?
   Even nog begin van deze post herlezen 😉

   Aan de hand van de Bijbel valt idd uit te rekenen dat Metuselach stierf in het jaar dat de zondvloed plaatsvond.
   Hij zou er dus vlak voor kunnen zijn overleden, maar evengoed in de zondvloed. In het laatste geval valt dit dus niet zo positief uit…
   Maar nemen we de betekenis van zijn naam… ‘zijn dood zal brengen’ of ‘als ik sterf, komt het’, betekent het dat Metuselach vóór de zondvloed stierf, of eigenlijk, dat de zondvloed zou komen zodra Metuselach zou sterven… =)


 3. Verdere studie levert daarbij nog op dat het criterium voor Noach en zijn gezin om de ark te mogen betreden niet helemaal ging om “gelovigen”, maar dan ga ik grasmaaien en daar heb ik geen zin in. Blijf Kd volgen, dan kom je er vanzelf achter dat er mogelijk meer achter zat dan de kinderbijbelversie, waarin Noach de enige was, die nog geloofde. Dat was waarschijnlijk wel zo, daar niet van, maar… er staat méér. =)

  Maar goed. Grasmaaiers in de schuur. =D

  De naam van Metuselach wijst sterk op een “oorzaak-gevolg”-profetie versleuteld in de naam. Het één is een vereiste (of een aankondiging) van het ander. Je kunt niet zomaar zeggen: “Als ik sterf, komt het, dus: als het gekomen is, sterf ik.” Dan keer je namelijk de meest voor de hand liggende logische betekenis om. =)

  # dansje: het is mijn eigen vaste ringtone — en favoriet bij mij omdat niemand anders hem heeft en ik hem zelf uit het oorspronkelijke muziekstuk heb gemixt. Ik vraag me nooit af “of dat *mijn* telefoon is”, die daar overgaat. =)

  • Ik zag al in de gauwigheid staan dat alleen Noach bij de Heer genade vond. Maar wie weet kom ik nog verder : -)

   O wacht, ik zie nu dat Rapunzel ook gereageerd heeft. Nadeel van deze Blocnootsite: ik zie alleen de laatste reactie, klik daarop en als ik dan zelf niet even naar boven scroll (omdat ik het in zo korte tijd bijv. nog niet verwacht had) dan mis ik andere reacties die er inmiddels ook waren…
   Bedankt voor jullie aanvulling! Maakt het voor mij duidelijker. Het zegt niets over Metusalech inderdaad, als hij stierf en daarna de zondvloed kwam. Dank jullie beiden! Ik kan merken dat ik duf ben van de afgelopen dagen…

 4. ambience -> schijnt dat je hier ook Nederlandse woorden voor hebt 😉

  Metuselach -> kende het ook als Methusalach. Maar goed, hoe dieper je daarover na gaat denken, hoe vreemder die naam wordt eigenlijk, dus laat ik dat daarom maar niet gaan doen… 


Geef een reactie