Keiharde dromen
Kd·519 Barricade
Door:

Categorie: Drama / Roman
Geplaatst op 22 oktober 2013 | Bijgewerkt: 20 maart 2016 om 07:25 uur.
Woorden: 1481 | Leestijd: circa 6 min.

Alleen voor ingelogde gebruikers. =)


25 reacties

 1. Leuk! Was weer even helemaal mijn eigen uitermate gewichtige spionagewerkzaamheden (x-aantal jaren terug) samen met een vriendinnetje aan het herbeleven. Zo leuk! =)
  Goed neergezet ook weer, deze drie karaktertjes.

  “Deze lichtbronnen echter straalden echter een veel intensere lichtgloed uit.”
  Deze zin echter heb je denk ik omgebouwd 😉

  Ben benieuwd of deze “kleintjes” ook nog iets ontdekken.
  En of ze zelf ontdekt worden natuurlijk en wie ze de oortjes omdraait voor hun gevaarlijke avontuur =)

  • De lol was om het laatste “ben benieuwd-gedeelte” van mijn reactie, zeker =D

   Oh, vergeten erbij te typen in m’n eerste reactie: Had gister nog twee hûh-momentjes…
   De eerste was bij de uitroep “Er komt hier wáter uit het dak”, wat ik grappig vond omdat ze al onder water zitten =)

   En de tweede was… Zitten die kiddo’s nou in een andere ruimte dan die waar vanuit Toenak naar buiten gezwommen is? Omdat ik me wist te herinneren dat er een doorgang afgesloten was, maar niet meer welke en zodoende dacht dat de echogrot niet meer bereikbaar was van buitenaf. Heb dus ff teruggelezen… En kwam tot de conclusie dat de jongens slimmer zijn dan Lersac met z’n ingezonken wanden =)

  • Dat eerste ‘huh’ moment had ik ook!
   Maar ik denk dat je ‘er stroomt hier water’ bedoelde, EsQuizzy? Want inderdaad: er is overal water daar. Nu klinkt het alsof ze daar niet in water zitten en er ineens water bij komt.


 2. Oh. Ah! Inhoudelijk gerichte reacties! Leuk! =D

  # lol: nee, dat ging over de flashback rond jouw uitermate gewichtige spionagewerkzaamheden als kind, Rapunzel! Tenminste… je was toen nog kind, toch? =)

  @ algemeen:

  # komt/stroomt: denk even terug aan je eigen ervaringen in het zwembad. Er zijn plaatsen in ieder recreatiebad waar een gelijkmatige stroom water uit de bodem of de wand *komt stromen*. Heeft in die gevallen met filtering en verwarming te maken. Let op: je bent dan al in het (of onder) water, maar *onder water* wordt er tòch nog water bij gepompt. Wat heb jij waarschijnlijk geroepen, toen je dat als kind voor het eerst ontdekte doordat je het water voelde bewegen?
  „Er *stroomt* hier water uit de (…)!”
  of:
  „Er *komt* hier water uit de (…)!”

  Ik koos in deze post voor de versie met ‘komt’, enkel en alleen om de eenvoudige reden dat ik Honi inschat als een kind dat niet zo heel gauw het meer volwassen omschrijvende ‘stroomt’ zou gebruiken in die spontane mededeling. =)

  Het feit dat ze al onder water zijn lijkt me niet zo spannend, wat dat betreft: precies dezelfde kwestie zou gelden als het om lucht ging in een voor ons leefbare ruimte boven water: „Er komt hier lucht uit (een rooster in) de muur!”

  Toch? =)

  # afgesloten opening: de zogenoemde ‘Put van Toenak’, de opening vanuit het gangenstelsel waar Toenak nog niet zo heel lang geleden (Kd-tijd) in viel (waardoor Lidhia de echogrot ontdekte), is afgesloten. Dat komt doordat de stenen die er nog in lagen (na de verruimingsactie onder Silvaeo en Korfos) zijn verzakt door de trilling die Lidhia’s persoonlijke succesje in Kd·500 veroorzaakte.

  @ Rapunzel:

  # de jongens slimmer dan Lersac: zou je de route door jouw gedachten naar die conclusie even voor me willen beschrijven? Ik kan niet zeggen dat ik je daar helemaal volg… =?

  • #lol: Hihi, leuke tijd idd. Little Rap en vriendinnetje (we waren ong. 8-9 jaar oud) bij de oude Adventkerk/sportschool e.o. Haha, lukt me nu ook nog steeds wel, hoor, die uitermate gewichtige spionagewerkzaamheden =D 😉

   #komt/stroomt: logisch idd zo, maar op het eerste lezen was het gewoon ff een ho-stop-momentje =)

   #afgesloten opening: Ah, thanx. Ja, zo zat het =)

   #jongens slimmer dan Lersac: Vond de hele verklaring met warme-koude stroom water van de jongens gewoon “slim” overkomen in vergelijking met de schijnbaar “ingezonken wanden” door de beving zoals de wetenschapper Lersac het toen bracht. Maar het koninklijk groepje (en wij) zal ook nog wel achter (de werking en het waarom van) deze “sluis” komen. Kon Lersac ook nog niet weten, hè =)


  • Let goed op de verschillen tussen de beide groepjes, hun missies, hun beginsituaties en hun werkwijzen — die factoren hebben namelijk grote invloed op de verschillen in zowel waarneming als interpretatie.

   =)

   Om je even iets verder op weg te helpen, zou ik aan vragen denken als:
   – Wat is het relatieve tijdstip van de waarnemingen t.o.v. Kd·500?
   – Welke eventuele gebeurtenissen kunnen verder van invloed zijn geweest op de werking van de constructie?
   – Wanneer vonden deze eventuele gebeurtenissen plaats?
   – Wat is het doel van de missie?
   – Wat is de richting van het uitgevoerde onderzoek? Naar buiten toe of naar binnen toe?
   – Uit welke personen bestaat het groepje?
   – Wat zijn bekende kenmerken en eigenschappen van die personen?
   – Wat is de oorsprong van hun missie? Zelfopgelegd of opdracht?
   – Wat is er bij die personen bekend van de context van de constructie?
   – Van welke hulpmiddelen kunnen zij gebruik maken — en van welke juist niet?
   – Wat heeft dat voor gevolgen voor hun werkmethode en zintuiglijke waarneming?

   Dat soort vragen, dus, zou wel iets meer licht werpen op je vergelijking tussen het groepje van Norac enerzijds, en Lersac (en zijn groepje) anderzijds.

   Denk ik…

   =)

  • Nee, maar nou ff serieus. Ik had deze keer nou eens even ècht geen vraag, geen “probleem” =)
   Ik snapte het verschil van waarneming en interpretatie tussen jeugdige Aagjes en “de groep”, die had ik eerlijk gezegd ook al best wel in het achterhoofd meegenomen.
   Waarbij jouw vragen later inderdaad nog één en ander in een scherper gefinetuned perspectief neerzetten.
   Mijn opmerking was, vanuit mijn gezichtspunt, slechts het volgende: dat ik het knap vond dat zulke, in mijn ogen, nog behoorlijk jonge Waterlingen over zo’n scherpe perceptie en kennis beschikken…
   En ja, die reactie stond op dat moment niet verder toegelicht in de schijnwerpers van waarneming en interpretatie afgewogen tegen die van “de groep”, maar kwam meer vanuit “phoe, phoe-zó-hó-nou!”-waardering voor de (slimme opmerking/uitleg van de) jongens =)


Geef een reactie